Overordnet gennemgang af nødvendig viden for at komme i gang med at brygge øl. Vi giver et begyndervenligt overblik med henvisninger videre, så du kan komme godt i gang.

På Brygblog vil du finde en række artikler, der går i dybden med forskellige emner, guides og teknikker for bryggere, både nye og erfarne. Hvis du kommer som nybegynder til ølbrygning, kan det måske blive uoverskueligt. Vi bringer derfor her det brede overblik: Hvad skal du vide før du går i gang med at brygge?

Hvorfor brygge øl?

Hvis du læser det her, har du nok som minimum en nysgerrighed for at brygge øl. Vi håber, at vi kan inspirere dig til at tage skridtet videre og prøve kræfter med ølbrygning. Hjemmebryg er en fantastisk hobby med mange muligheder for udfoldelse. Og i modsætning til mange andre hobbyer resulterer den i en lækker øl at drikke!

Der kan være mange god grunde til at interesse sig for ølbrygning. For de fleste vil der nok være flere faktorer. Hvilken form din interesse og dine ambitioner tager, har betydning for hvad du skal fokusere på efterhånden som du dykker dybere ned i håndværket.

For oplevelsen

For langt de fleste derude er øl noget der kommer fra supermarkedet. Der kan være en særlig fornøjelse bare ved oplevelsen at brygge det selv. Den hjemmebryggede øl smager altid bedre, når du ved at den er resultatet af dit eget arbejde. Du har haft malten og humlen mellem fingrene og plejet gæringen for at brygge din øl. Det vil give dig et helt særligt forhold til øl i fremtiden, når du kan skille den ad og se de enkelte dele og fornemme det arbejde der ligger bag.

Er din største prioritet bare at prøve at brygge, og du har ikke nogen særlige ambitioner om at blive det næste mikrobryggeri, så kan du eventuelt starte med en Brew Box. Se “Den lette løsning” nedenfor for mere info.

For smagen

Langt de fleste hjemmebryggere begynder på hobbyen fordi de elsker øl, og især ofte har smag for en række unikke specialøl. Så er tanken om selv at kunne præge smagen på sin øl lige som man ønsker meget tiltalende. Hvis det er den ambition, kan du se ølbrygning som en konstant udvikling. Måske starter du småt, men der er altid flere ting man kan lære at gøre bedre, nye teknikker og udstyr, og eksperimenter du kan lave.

Hvis håbet er at brygge lækre specialøl, kan man starte med at brygge en af de mange all-grain kits, som du kan finde i nærmest enhver stil. Så får du allerede fra starten af fantastisk øl efter opskrift af erfarne bryggere. Efterhånden som du lærer håndværket og udviklet dit grej, kan du begynde at eksperimentere med selv at præge smagen i lige den retning du ønsker.

For øllen

Måske er interessen i ølbrygning så simpelt som at du bare ønsker at lave store mængder af kvalitetsøl, så du altid har en øl at drikke. Ingredienserne til øl er ikke ret dyre, og har du et godt bryganlæg kan du effektivt brygge store portioner. Hvis dette er i fokus, kan du fokusere på at opbygge en god rutine og evt. anskaffe udstyr med høj kapacitet som f.eks. bryganlægget Brewster Beacon 70, der kan brygge op til 65 liter af gangen.

Hvad skal du bruge?

Det første trin i at brygge er at sikre, at du har det rette udstyr til det. Kort fortalt skal du bruge følgende:

 • Gryde/kedel til mæskning af malt samt kogning af humle
 • Forseglet spand/tank med vandlås til gæring
 • Måleinstrumenter til at måle temperatur og vægtfylde
 • Flasker (eller fustage) til at hælde øllen i
 • Ingredienser – malt, humle, gær og vand

Præcis hvilken form disse ting skal tage, kommer an på dine ambitioner inden for ølbrygning. Hvis du brygger små mængder, kan du måske anvende nogle ting fra dit køkken, men du kommer nok ikke udenom at skulle købe nogle nye ting ind. På vores butik Ølbrygning.dk kan du finde en række gode startsæt og udstyr i professionel kvalitet. Hvad du skal starte med, kommer an på dit ambitionsniveau.

Vi har en mere grundig guide til startudstyr på bloggen allerede, som du helt klart bør læse, men for kort at opridse dine muligheder:

Den billige løsning

Brew Box kommer med gærtank, måleintrumenter, ingredienser, flasker og det løse
 • Start med en Brew Box indeholdende ingredienser og brygudstyr til at brygge 4 liter af en udvalgt øl

Brewboxen fås til en række forskellige ølstile, og hver har en nem trin-for-trin vejledning. Udover det medfølgende skal du kun bruge 2 stk gryder på mindst 8 liter, 1 gryde på mindst 4 liter samt si og dørslag.

Den effektive løsning

Brewster Beacon er vores anbefalede bryganlæg

Anskaf følgende:

Brygning af all-grain kits i bryganlæg er nemmere at håndtere end at arbejde med gryder og sier. Du kan også brygge markant mere af gangen end de 4 liter fra en Brew Box. Det kræver en større investering fra dag 1, men så er du til gengæld udstyret til at brygge langt ud i fremtiden.

Den professionelle løsning

FermZilla gærtank, her vist med trykkit og beergun til tapning
 • Ovenstående udstyr inklusiv bryganlæg
 • Derudover anskaf en FermZilla konisk gærtank + evt. trykkit

Det ovenstående sæt gør mæskning og kogning let som en leg. Det efterlader gæring som den største usikkerhed i din brygproces. FermZillaen er det bedste udstyr du kan vælge til at gøre din gæring lettere og mere sikker.

Læs mere om fordelene ved FermZilla gærtanken

Hvad skal du gøre?

Vi har en mere dybdegående begynderguide til brygprocessen her, men kort fortalt vil du skulle gennemgå følgende trin:

Mæskning og udmæskning af malten

Her tilsættes malten i varmt vand i gryde eller bryganlæg, hvilket sætter gang i den kemiske proces hvor stivelsen i malten omdannes til sukker. Det er sukkeret, der er grundlag for den senere gæring. Derefter “udmæskes” der med endnu varmere vand, hvilket lader sukkeret flyde ud i væsken. Maltresterne filtreres fra, og du tager den resulterende væske videre til næste trin.

Urtkogning og nedkøling

Her koges humle i væsken. Mange opskrifter har forskellige humlesorter, som bruges som hhv. bitterhumle, smagshumle og aromahumle. Det betyder at de skal koge i forskellig tid for at udskille de forskellige smagsstoffer. Efter kogning nedkøles væsken, og overføres til gæringstanken.

Gæring

Gær tilsættes væsken i gærtanken. Der monteres et gærrør påfyldt med vand i toppen. Dette danner en vandlås, der lukker CO2 dannet under gæringen ud uden at lukke luft ind. Gærtanken stilles et mørkt sted ved passende temperatur, hvor den kan opbevares de næste ca. 2 uger under gæring. Temperaturen afhænger af den specifikke øltype. Det er oftest ved normal stuetemperatur, dog skal undergærede øl (som pilsnere) gæres ved køligere temperatur.

Karbonering

Efter endt gæring tappes øllen på flaske eller anden beholder. Der tilsættes en smule sukker. Dette sætter gang i den naturlige karboneringsproces som tager ca 2 uger. I denne tid skal øllen igen opbevares mørkt ved passende temperatur.

Gode råd

Der er mange ting at tænke på, når man brygger. Nogle er lidt mere avancerede, og ikke noget man behøver bekymre sig som nybegynder (se “Næste trin” nedenfor). Andre er vigtige lige fra starten af. Her er en række hurtige tips, der kan hjælpe dig med at komme godt i gang fra starten af:

 • Sørg for at rengøring og hygiejne er i top, især i forbindelse med gæringen. Se også vores begynderguide til rengøring af brygudstyr
 • Smag på din øl undervejs. Øllen kommer ikke til at smage helt rigtig før den er færdig gæret, men små smagsprøver kan hjælpe dig med at give en fornemmelse for udviklingen trin for trin. I dit første bryg kan du måske ikke så nemt afgøre om noget er galt, men det kan du lære med tiden. Husk dog god hygiejne: aldrig hæld en smagsprøve tilbage i brygget og desinficer skeer og lignende inden brug.
 • Husk at alle anvisninger til kogetid i opskriften skal måles fra kogning begynder, og ikke fra at varmen tændes.
 • Selv relativt små udsving i temperatur får betydning for det endelige resultat. Så hold dig så vidt muligt til temperaturerne angivet i opskriften.
 • Spørg, spørg, spørg. Hvis du går i gang med at brygge med udstyr fra Ølbrygning.dk, står vores kundeservice altid klar til at besvare spørgsmål om udstyret, anvendelse eller brygning generelt.

Næste trin

Alt dette er henvendt på at hjælpe dig godt i gang, men i bryghåndværket vil du opleve at der altid er mere at lære. Når du har mestret det grundlæggende håndværk og det udstyr, du er startet med, kan det være et godt tidspunkt at udvikle din brygproces videre. Der er en række ekstra tiltag du kan tage for at fjerne usikkerheder i din ølbrygning og i sidste ende skabe bedre resultater. Vi har en længere artikel på bloggen her om Næste Trin for begyndere. Det er god læsning, men her får du en lille smagsprøve af områder, du kan kigge på, når du vil tage din brygning til næste trin.

 • Begynd at gære under tryk. Dette kræver en smart gærtank med trykkit som FermZillaen, og det lader dig karbonere din øl allerede under gæringen, så du ikke behøver starte den proces i flasken
 • Temperaturstyring af din gæring. Med et termostatstyret system som Ferminator til din gæring, kan du styre gæringstemperaturen præcist og effektivt. Variationer i gæringstemperatur påvirker den endelige smag, og styring af denne åbner op for nogle nye teknikker. Læs mere i vores artikel om temperaturkontrol af din gæring.
 • Vandbehandling – vand er hovedingrediensen i øl, men er let overset. Vand er ikke bare vand, og det kan være værd at arbejde med dit bryggevand for at sikre den helt rigtige kemiske og smagsmæssige sammensætning. Du kan læse lidt om dette i vores tidligere guide til ingredienserne i øl, men det er et emne vi vil vende tilbage til i flere detaljer i fremtiden.
 • Gæropformering – iltning og gærstarter. For at få det meste ud af sit gær, skal man gerne arbejde lidt med det forinden gæringen for at få det ordentligt i gang. Det er et emne vi har ikke dækket endnu, men hold øje her på bloggen i de kommende uger. Vi regner med snart at have samlet en god guide til dette også.
 • Eksperimenter! Nogle gange er den bedste måde at lære, at prøve nogle idéer af. Når først du har styr på det grundlæggende håndværk, kan du prøve små variationer af og følge tæt, hvilken virkning det har på dit bryg. Måske kan du endda lave to lidt forskellige bryg samtidig for at følge deres forskellige udvikling. Selv hvis et bryg ikke ender så godt, så lærer du nyt om, hvordan processen former den endelige øl.

Savner du flere informationer for at komme godt i gang med din ølbrygning? Skriv endelig dit spørgsmål til os i formularen nedenfor. Vi arbejder på at have den mest grundige guide til nye bryggere, og hvis der er noget vi har overset, vil vi opdatere vores guides løbende.