Denne guide gennemgår hvad en ny brygger kan fokusere på, når man har mestret det grundlæggende håndværk og vil udvikle sit bryg videre.

Hvis du har fulgt vores begynderguides indtil videre, er du forhåbentligt kommet godt i gang med at brygge nu.

Hvis du ikke har læst vores tidligere guides, kan du starte med vores guide til udstyr her

Forhåbentlig går din brygning godt, og du kommer til at nyde en lækker hjemmebrygget øl. Muligvis har du allerede brygget flere gange, inden du læser denne guide. Hvis du er blevet rigtig bidt af brygning kommer der nok et punkt før eller siden, hvor du bliver ivrig for at komme videre. Måske føler du at smagen ved din øl ikke helt er der, hvor du ønsker det. Eller du har haft tilbagevendende udfordringer med dele af processen.

Der er så mange forskellige faktorer, der spiller en rolle for kvaliteten af den endelige øl. Det er naturligt at man ignorerer nogle af dem, når man først begynder at brygge. Når vi giver anbefalinger til nybegyndere, er der visse trin hvor vi skyder genvej lidt, for ikke at gøre det for indviklet eller for dyrt at komme i gang. Men hvordan kommer man så videre som ambitiøs ny brygger? Det kommer selvfølgelig an på, hvad du har gjort hidtil.

Hvis du har brygget med Brew Box

Brew Box er en glimrende måde at prøve ølbrygning for første gang, men den har sine klare begrænsninger. Først og fremmest lader det dig kun brygge 4 liter øl af gangen. Derudover er temperaturkontrol under mæskning afhængig af dit eget komfur, hvilket kan skabe nogle ujævnheder. Og du kommer ikke til at have nogen måde at styre kølingen eller gæringstemperaturen.

Hvis brygning med Brew Box begynder at føles for begrænset, ineffektivt eller uforudsigeligt, kan vi anbefale at fortsætte til at brygge med bryganlæg. Som altid er vores anbefaling her at anskaffe et Brewster bryganlæg. Medmindre du vil brygge meget store portioner (mere end 25 liter af gangen), bør du kigge på Brewster Beacon 40. Vi anbefaler at starte med model 3, der kommer medfølgende udstyr til humlekogning og til effektiv nedkøling efter mæskning.

Fordelene ved at brygge med bryganlæg er mange. Du kan indstille din ønskede temperatur præcist på det elektroniske display, så det er slut med at skrue op og ned på kogepladerne, indtil du rammer den rigtige temperatur. Den digitale styring har også timer og programmer til forskellige opskrifter.

Brewsteren giver også effektiv styring af store mængder urt. Der er mindre risiko for at dine ingredienser brænder på eller skaber stop, og der er effektiv tømning når du er færdig med at brygge. Se eksempler på Brewsteren i brug i vores videoguides her.

Ekstra udstyr til brygning med bryganlæg

Brewster bryganlægget håndterer alle dele af mæskning og urtkogning, men du skal stadig bruge et par ekstra dele til gæring og flaskning.

Ølbrygning.dk forhandler en god startpakke med gæringstank, der kan holde 25 liter bryg, samt måleinstrumenter og udstyr til flaskning og rengøring.

Når dette er på plads, er du udstyret til at begynde at brygge op til 25 liter øl. For hvert nyt bryg kan du vælge mellem et meget større udvalg af all-grain kits, og anskaffe dig de nødvendige flasker.

Når du allerede har brygget med bryganlæg

Du vil opleve at Brewster Beacon gær mæskning og urtkogning let og effektivt. Men uanset om du har opgraderet til Brewsteren, eller at du har brugt den fra starten af, vil der stadig være dele af din brygning der har plads til forbedring.

Første trin hvis du vil styrke din brygning, vil være at sikre at din Brewster arbejder så godt som muligt. Vi anbefaler klart, at du har både hop spider og chiller til dit bryganlæg. De sikrer hhv. at du nemt kan koge humle uden at efterlade rester og at dit bryg køler effektivt ned fra kogning, så du hurtigt efter kan overføre det til gæringstank. Hvis det ikke er på plads, er det nok et godt sted at fokusere først. Overvej også en isoleringskappe. Det er mere en “nice-to-have” end en “need-to-have”, men den sørger for at din Brewster bedre holder på varmen. Det lader den hurtigere varme op og sænker dens energiforbrug.

Når udstyret er på plads til dit bryganlæg, burde du have styr på mæskning og urtkogningsprocessen. Så kan du vende blikket videre mod de andre led i brygprocessen. Formentligt har du indtil videre gæret i en simpel plastspand med gærlås. Den får da også jobbet gjort, men gæring er en kompleks proces. Da gæringen mest bare skal passe sig selv, kan man som nybegynder let føle sig magtesløs, hvis der opstår problemer. Vil du have bedre kontrol over processen, er der også råd for det.

Effektiv gæring

Vil du have bedre kontrol og færre usikkerheder ved din gæring, bør du overveje en FermZilla konisk gærtank.

Vi har tidligere gået mere i dybden om FermZilla-tanken på denne blog, men kort fortalt er der en række oplagte fordele ved denne gærtank. Gær (og evt. tørhumle) samles i særlig beholder i bunden efter brug. Så undgår du rester i din øl og behovet for at omstikke under gæringen. Tapning af øllet foregår ganske let, og du kan derfor gå gennem hele processen uden at behøve åbne for eller røre ved øllet, og minimerer derfor risiko for inficering.

Temperaturkontrol for din gæring

Et andet oplagt sted at forbedre din gæring er ved temperaturen, det foregår på. Temperaturen ved gæring spiller en markant rolle for den endelige smag, og det er næsten umuligt at styre uden særligt indhold. De fleste nye bryggere må nøjes med at sætte deres gæringsspand i et mørkt skab og håbe på en nogenlunde stabil stuetemperatur. Det gør det også meget vanskeligt at gære undergærede øl, da det skal foregå ved noget lavere end stuetemperatur.

Løsningen her er en Ferminator. Dette er en isoleret beholder med varme/køleenhed, som du kan sætte din gærtank i, og indstille en ønsket temperatur som den så holder.

Læs mere om temperaturkontrol ved gæring her

Stop med at flaskekarbonere

Hvis du overvejer at anskaffe en FermZilla, kan du også gå skridtet videre og anskaffe et tilhørende trykkit. Med dette udstyr kan du sætte gæringen under tryk, hvilket udvikler nok CO2 under gæringen til at du ikke behøver karbonere ved tilsætning af sukker til flasken.

27 liters FermZilla med tilhørende tryk kit

Læs også vores tidligere artikel om FermZillaen for en introduktion til gæring under tryk.

De bedste råvarer

Udover at anskaffe smart nyt grej, kan du også kigge på de ingredienser du bruger. Ølbrygning.dk forhandler et bredt udvalg af gode råvarer til øl, som den erfarne brygger kan bruge i sin opskrift.

Er du stadig relativt ny brygger, anbefaler vi dog stadig at du holder dig til brygning med all-grain kits indtil du har fuldkommen styr på håndværket. Hvis du lige er gået fra brygning med Brew Box til bryganlæg, vil du opleve at det åbner op for et kæmpe udvalg af nye all-grain kits til 25 liters bryg. Her finder du opskrifter på enhver ølstil du kan tænke på. Overvej også all-grain kits med vådgær. Her finder du de samme opskrifter, men vådgær bringer flere smagsnuancer frem i den endelige øl. Vådgær kræver også lidt mere forsigtig håndtering. Det skal gerne sættes på køl så snart du modtager kittet, og der må helst ikke gå for længe før anvendelse. Men er du klar på det, er det helt klart en god måde at videreudvikle dit hjemmebryg.

Andre gode tiltag

Med disse anvisninger er vi kun lige begyndt at snakke om den verden af muligheder, der findes i brygning. Vil du gøre mere ud af dit bryg, er det også værd at overveje bl.a.:

Der er meget mere at skrive om disse emner, og det har vi også tænkt os at gøre. Indtil videre har vi præsenteret de mest oplagte forbedringer for en ny brygger, men har du videre ambitioner er vores bedste anbefaling at holde øje med denne blog, hvor vi vil dække alle disse emner i fremtiden. Du kan evt. tilmelde dig nedenfor, så du får opdateringer hver gang vi udgiver en ny artikel eller guide.