Vi bringer her vores gode råd til at sætte et fadølsanlæg til hjemmebrug op, hvilke muligheder du har og hvad du skal bruge.

Der er noget særligt lækkert ved bare at kunne tappe en øl, når man har lyst. Og har man lige brygget 25 liter hjemmebryg kan det også let blive en overvældende mængde at skulle opbevare på flasker. Så er fustager lidt lettere at håndtere.

Der er også en vis klasse i at kunne byde sine gæster på en fadøl – især hvis den så også er hjemmebrygget. Der er en række muligheder for smarte fadølssystemer til hjemmebrug for private alt efter dine ønsker og behov. Ovre på vores shop Ølbrygning.dk har vi samlet en række gode startsæt med alt du skal bruge til at tappe fadøl. Vi har også et stort udvalg af tilbehør og reservedele som du kan få brug for. Så kommer det ellers bare an på, hvad du prioriterer.

Enkelt fadølsanlægpraktisk og ligetil

Det helt enkelte fadølssæt fra Ølbrygning.dk

Det eneste du egentlig behøver for at servere fadøl, er en fustage koblet til en hane og en CO2-tank. Sådan et setup kan du bestille på Ølbrygning.dk komplet med alle slanger og forbindelser du skal bruge. Det fås i versioner til én eller to fustager, hvis nu du skulle have mere end én øl, du vil servere. De to fustager kan bruge samme CO2-tank, og således sparer du lidt.

Modellen med to fustager (9 liters)

Hanen på disse anlæg er en såkaldt picnic-hane der sidder på en slange. Enkeltheden i dette giver dig en del fleksibilitet til at passe anlægget ind i din hjemmeindretning. Måske foretrækker du at have selve tankene gemt væk i f.eks. et skab og bare have adgang til hanen. Det er også ganske let at flytte rundt på anlægget efter behov – den er ikke koblet til strøm, så du kan bare flytte tankene og tappe hvor som helst du ønsker.

Det er en robust fustage og en CO2-tank i fin størrelse, så der går længe får du får brug for en genopfyldning, og du kan nyde den lette adgang til fadøl uden nogen komplikationer.

Mini fadølsanlæg kompakt og mobilt

9 liters mini fadølsanlæg med picnichane på slange

Ovenstående fadølsanlæg er en ganske praktisk og alsidig løsning. Men selv om det er relativt let at flytte rundt i hjemmet, kunne det være endnu lettere. Ønsker du f.eks. at tage fadølsanlæg med på en picnic eller lignende arrangement, kan de to tanke og de flere slanger godt være lidt uhandy. Hvis du ønsker et anlæg, der er lidt mindre “klodset”, anbefaler vi et mini-fadølssystem. Den kan som sådan det samme som den større model, men den største forskel er at den bruger små CO2-patroner monteret direkte på regulatoren frem for en hel gasflaske. Det gør naturligvis at du lidt oftere må bytte dem ud, men til gengæld giver det den mest enkelte alt-i-en løsning, som du bare kan samle op og tage med dig uden meget besvær.

19 liters mini fadølsanlæg med monteret rustfri hane

Ølbrygning.dk forhandler et par forskellige modeller af minifadølsanlæg med forskellig størrelse fustage, samt forskellige haner og CO2-regulator.

Har du brug for bedre CO2-kapacitet end de medfølgende patroner, er der også råd for det. Så skal du vælge modellen med flowstyring. Den har en premium regulator, hvor du kan tilkoble en CO2-flaske adapter der gør at du kan bruge 425 grams AGA patroner af typen som fx også bruges til Sodastream. Disse ekstra dele skal selvfølgelig tilkøbes ekstra, men lader dig altså holde mere end 25 gange mere CO2 af gangen end med de små patroner, men er stadig kompakte nok til at du ikke slæber en hel ekstra flaske ved siden af.

Festfad med minikeg – endnu mere kompakt, endnu mere mobil

5 liters minikeg

Minifadølsanlægget er relativt let at flytte, hvis man ønsker. Det er et godt kompromis mellem kapacitet og mobilitet. Men hvis mobilitet er højeste prioritet, og du skal have et anlæg primært til at tage med til steder er festfad en bedre løsning. Festfadsservering foregår med et par få stykker tappeudstyr, der sættes i 5 liters minifustager.

Fustagerne transporteres ganske let i sig selv, og når du så ønsker at servere, sætter du hane og CO2-enhed i på stedet. Du kan let have flere fustager og bare ét sæt tappeudstyr, som du kan flytte rundt.

5 liters minikeg kan være et praktisk supplement til tapning for en hjemmebrygger. Mange brygger et 25 liters bryg, og så kan du hælde det meste på en 19 liters fustage til hjemmebrug og resten på festfad, som du så let kan tage med på farten.

Festfad startsæt med 4 små fustager og alt du skal bruge til at servere øl fra dem

Kegerator – et “rigtigt” fadølsanlæg – komplet, kølet og cool

Måske har du læst så langt her og tænkt “ja, det kan være noget så praktisk med de fadølssæt, men det ligner nu ikke min idé om et fadølsanlæg”. Og alle de løse slanger og tanke er måske heller ikke det kønneste i verden. Bare rolig, vi har gemt det bedste til sidst.

Kegerator med to haner

Vores kegerators er et komplet fadølsanlæg bygget ind i et minikøleskab. De kommer i stilrent metallisk look og lækkert design, og kan være en imponerende tilføjelse i dit køkken eller bryggers. CO2-tanken er gemt væk ude af syne og fustagerne sættes inde i køleskabet. Det giver også perfekt køling med kontrol over ønsket temperatur. Kegerator fås i modeller med 2 haner eller med 3 haner, så du kan have et udvalg af øl klar på fad samtidig.

Server øl fra op til tre forskellige fad på en gang

Bonus: Tapning direkte fra FermZilla gæringstank

27 liters FermZilla gæringstank koblet til komplet fadølssæt

Okay, den her mulighed er kun for den dedikerede hjemmebrygger der skal bruge en professionel gæringstank, men det er altså ret smart. FermZilla gæringstanken har en gærbeholder, der optager rester af gær og tørhumle, hvilket fjerner behovet for omstikning af øllet efter gæring. Derfor kan du faktisk bare lade øllet stå i tanken (så længe du ikke skal bruge den til et nyt bryg), og tappe direkte derfra. Hvorfor gøre det mere kompliceret end et behøver være? Ølbrygning.dk forhandler en model af FermZilla med komplet fadølssæt, der kobles til direkte.