Denne artikel gennemgår vores anbefalinger til god praksis for rengøring af udstyr til bryg og gæring.

Øl er en fødevare, og derfor skal det selvfølgelig produceres hygiejnisk. Men faktisk er rengøring og hygiejne endnu vigtigere end normalt ved brygning, da urenheder kan forstyrre de kemiske processer, der udgør ølbrygning. Især ved gæring skal du tage særlige forholdsregler for at sikre at din gærtank er lufttæt og steril.

Her er hvad du skal vide om at rengøre dit udstyr før brug:

Almindelig rengøring

Start med almindelig sund fornuft når du behandler dit brygudstyr. Hvordan behandler du andet køkkenudstyr? Hvis der stadig er synlige pletter eller urenheder, kommer du ikke til at gøre det sterilt uanset hvor meget rengøringsmiddel du bruger. Her kan man komme langt med en god børste og lidt knofedt.

Desinficering af gærtank

Vores anbefalede rengøringsmiddel Horolith

Som sagt skal gæringsbeholderen være steril, hvis du vil have gæringen ordentligt i gang. Her anbefaler vi desinficering med rengøringsmidlet Horolith. Opløs en lille smule af midlet i vand og hæld det i din gærtank. Brug det derefter til at skrubbe hele indersiden af tanken samt over kanten med en blød børste. Roter tanken mens du hælder vandet ud, så det flyder over alle dele af indersiden. Skyl efter med koldt vand, så eventuelle sidste rester kommer ud.

Hurtig videoguide til desinficering af gærtank

Efter brygning

Efter brug af dit brygudstyr bør du tage hver del og skylle med varmt vand, mens du skrubber med en børste. Det er bedst at gøre dette med det samme, inden eventuelt skidt eller rester sætter sig for godt. Sørg især for at skylle ud inden i hule dele som rør, slanger og lignende. Her kan du måske have brug for en speciel slangebørste for at komme ordentligt igennem. Tør alting af inden det stilles væk.

Rengøring af et Brewster Beacon bryganlæg efter brug

Flasker

Når øllen engang er brygget, drukket og nydt står du tilbage med de brugte flasker. Når det er dit eget hjemmebryg, skal de nok næppe til pant, men du vil formentlig gerne genbruge dem til fremtidige bryg.

For rengøring af brugte flasker gælder mange af de samme regler som for udstyret generelt. Du kan langt hen af vejen vaske dem op som almindeligt køkkenudstyr, men det kan være svært at nå ind i hver lille krog. Det kan være værd at investere i noget udstyr særligt til rengøring af flasker.

Det kan for eksempel være en roterende flaskebørste, der lader dig komme hele vejen rundt indvendigt.

Roterende flaskebørste i brug. Den kan udvides og drejes ved brug af håndtaget på ydersiden.

Har du svært ved at komme til at skylle indvendig kan du skaffe dig en flaskespuler, som monteres på din vandhane og giver en bedre vinkel at arbejde med.

Flaskespuler til vandhanen

Hvis flaskerne er lidt uhandy at have stående og dryppe af, kan du kigge på et flasketræ, som egentlig bare er et størrestativ designet til flasker.

Flasker til tørring på et flasketræ

Afsluttende

Der er mange ting der kan gå galt under ølbrygning, men almindelig god hygiejne beskytter dig mod en god del af det. Sørg især for at din gærtank er steril og slutter tæt for at undgå inficering. Hvis din tank, flasker eller andet får pletter eller urenheder som du ikke let kan komme af med, ville jeg hellere være på den sikre side og erstatte dem frem for at risikere noget. Hos Ølbrygning.dk tager vi ikke nogen chancer med vores brygning, og det synes vi heller ikke at du skal. Hvis du er i tvivl om rengøring af noget af dit Ølbrygning-udstyr, så kontakt endelig kundeservice, hvor vi står til rådighed med svar til det meste.

Har du fulgt vores begynderguide indtil nu, skulle du gerne have en god idé om de grundlæggende dele i ølbrygning for begyndere. Er du mere ambitiøs og vil blive ved med at forbedre din brygning, kan du læse vores guide til næste skridt.