En beergun kan være en essentiel del af dit tappeudstyr, men det kræver lidt finesse at bruge den helt rigtigt. I denne guide gennemgår vi korrekt brug af beergun samt udbredte problemer under brug.

En typisk beergun

Tapning af øl med beergun

Du bruger en beergun når du vil tappe din øl. Det skal tappes fra en beholder under tryk, hvilket ofte vil være en fustage, men også f.eks. kan være direkte fra en specialiseret gærtank som FermZilla med trykkit. Beergun kobles både til fustagen og til en CO2 beholder. Så tilsættes CO2 mens du tapper den, frem for at starte en karboneringsproces i flasken.

Trin 1: Kontroller CO2 niveau

Mængden af CO2 du ønsker i din øl afhænger af hvilken stil af øl det er. Konsulter derfor først Ølbrygning.dk’s CO2 tabel for at kontrollere at niveauet er korrekt inden du fortsætter.

Trin 2: Nedkøling

Inden tapning skal du nedkøle fustagen til temperaturen er så tæt på 0 grader som muligt. Det bevarer CO2’en og undgår at øllet bruser over ved tapning.

Trin 3: Tapning

Når øllet er nedkølet, luk alt trykket ud af fustagen. Når dette er sket, sæt fustagen tilbage til mellem 0,1 og 0,2 bar tryk. Dette trykker øllet ud af fustagen.

Nu kobler du beergunnen til regulator og fustage. Stik beergun i flasken du skal tappe til.

Tryk på CO2-ventilen i 1 sekund, derefter luk for CO2. Tryk derefter på ølventilen og lad flasken fylde op fra bunden af og op. Når øllet rammer kanten, træk beergun op. Forsegl derefter flasken.

Da CO2 er tungere end ilt sikrer denne proces at du ikke får ilt i flasken, og konserverer øllet bedst muligt.

Problemer?

Et udbredt problem under denne proces er at øllen skummer. Kontroller at temperaturen korrekt er sat til 0 grader og trykket mellem 0,1 og 0,2 bar. Husk også at lukke trykket ud inden du igen sætter trykket til sit korrekte niveau.

Det kan også være at øllet er overkarboneret. Tjek CO2-tabellen for at sikre at CO2-niveauet er korrekt.