Dagens artikel er en lidt kortere af slagsen. Vi tager et udbredt spørgsmål om ølbrygning op, og giver et grundigt svar. Vi vil gøre dette flere gange her på bloggen i fremtiden, og løbende samle svarene i vores FAQ, så vi har en let tilgængelig samling af grundlæggende viden.

Hvor lang tid tager det at brygge øl? Kort svar: det tager typisk 4-6 timers arbejde (mæskning og kogning) efterfulgt af 28-35 dages gæring og karbonering.

Som du måske kan gætte, kan dette tal variere meget alt efter hvilken øl der brygges og hvordan. Men hvis du er en begynder, og prøver at finde ud af hvor meget tid du ville skulle sætte af, inden du kaster dig ud i dit første brygprojekt, er dette tal meget dækkende. Det er hvor lang tid, det tager at brygge en øl med en af vores begyndervenlige brew boxes eller all-grain kits, som klart er den bedste måde at begynde at brygge øl. På dette tidsrum kan du brygge alle de mest udbredte øltyper. En stout eller ale (inklusiv pale ales) tager typisk 60-90 minutters mæskning, efterfulgt af 60-90 minutters urtkogning og nedkøling. Derefter sættes den til gæring et mørkt sted ved stuetemperatur. Efter 14 dage vil den være gæret og tilsættes sukker for at sætte i gang i karboneringsprocessen hvilket tager yderligere 14 dage før den er drikkeklar. En pilsner derimod er undergæret, og det betyder en lidt anderledes gæringsproces, der kan tage op til 35 dage alt efter opskriften (og foregår ved lavere temperatur).

Vores anslåede tid antager også at du får råvarerne i en tilstand, hvor de er klar til anvendelse. Men nogen ønsker for eksempel at valse deres egen malt for at gøre den så frisk som mulig, hvilket naturligvis betyder ekstra forberedelsestid. Ligeledes tager det ikke hensyn til praktiske opgaver som opsætning af udstyr og flaskning af den endelige øl.

Der er helt sikkert også opskrifter derude, der kan tage både markant kortere eller længere tid end de 4-6 timer + 28-35 dage nævnt ovenfor. Den erfarne brygger kan lave mange variationer på processen for at få helt det rigtige twist på sin specialøls smagsprofil. Overgærede øl kan gæres hurtigere, hvis man ved hvad man laver. Og mørke og/eller stærke øltyper som porter har godt af lang lagring efter gæringen.

Gæring kan også gøres markant hurtigere med kveikgær under temperaturkontrol (helt ned til 2-3 dage!). Og med det rigtige grej kan man slippe for de 14 dages eftergæring for karbonering ved at gære under tryk, (se FermZilla gærtank med trykkit).

Alt dette kan give store udsving på den nødvendige tid. Men det kan i hvert fald lade sig gøre at brygge nærmest alle øltyper med 4-6 timers brygning efterfulgt af 28-35 dages gæring/karbonering.