Mange nye bryggere oplever problemer med gæringsprocessen. Her gennemgår vi de mest almindelige og hvordan man løser dem.

Et af de mest udbredte problemer vi hører fra bryggere er at gæringsprocessen stopper, slet ikke kommer i gang, eller at de er i tvivl om hvorvidt deres øl er gæret eller ej. Vi bringer her en simpel checkliste til at finde ud af hvad præcis, der er galt.

Check efter problemer

Der er et par typiske mulige problemer, som du let selv kan starte med at undersøge, for at sikre at alt er i orden med dit gæringsudstyr:

1. Hvad var temperaturen omkring gærtanken da du tilsatte gæret? Den skal helst være 23-26 grader, og hvis den er for varm kan det forstyrre gæringen.

2. Kontroller efter utætheder omkring gærrøret og låget på gærtanken.

Gærrør i låget på gærtank

Hvordan ved jeg om gæring er sket?

Når du har kontrolleret at udstyret er rigtigt sat op, er der en række simple tests du kan foretage for at afgøre om gæring har fundet sted. Du kan bruge dette som en checkliste, og gå gennem trin for trin indtil du har afgjort om gæringen har fundet sted.

1. Se efter om der er spor af skum 1-3 cm over overfladen på øllet. Hvis der er, er det en indikation af at gæringen er foregået.

2. Tag proppen af gærrøret, tryk let på låget og prøv at lugt til det. Lugter du ethanol? Det vil være en skarp kemisk lugt, der svier lidt i næsen. Hvis du kan lugte det har gæring foregået.

3. Hvis du stadig er i tvivl kan du tappe en lille prøve af øllet, og foretage en vægtfyldemåling. Sammenlign denne måling (FG) med vægtfyldemålingen du foretog før gæring (OG), og du kan afgøre alkoholindholdet efter følgende formel: Alkoholprocent = (OG-FG)/7,5

Det er en god idé også at smage på prøven. I sidste ende er god smag målet med brygningen, og det er den letteste måde at diagnosticere om øllen er på vej i den rigtige retning. Smager det surt eller bittert f.eks.?

Husk at prøven aldrig skal hældes tilbage i gærtanken, når først den er blevet tappet.

Hvad gør jeg?

Hvis du afgør at gæringen ikke er sket, kan det være at du er nødt til at tilsætte nyt gær. Vi anbefaler dog at du kontakter din maltforhandler for rådgivning først, da de nok kan hjælpe. Hos Ølbrygning.dk står vi til rådighed på +45 53 77 04 67 alle hverdage fra kl 08.00 til 17.00 til at svare på spørgsmål om hjemmebrygning.